Naar Buiten! Speuren naar sporen in het duin


3 mei 2018

Natuurexcursie Speuren naar sporen met Naar Buiten! Leidschendam-Voorburg


Wat is er nou leuker dan met je vrienden en vriendinnen op avontuur te gaan in het duin? Op zoek naar sporen van alles wat in het duin leeft. Samen met de duinwachters van Dunea ging een groep kinderen van groep 6 t/m 8 van de brede scholen uit onze gemeente met Naar Buiten! Leidschendam-Voorburg in de meivakantie op pad.


Sporen
Voor deze natuurexcursie in Meijendel moesten de kinderen in groepjes opdrachten uitvoeren. Er werden sporen en uitwerpselen gevonden van duindieren, zoals paarden, konijnen en een vos. Vooral de konijnen hebben een belangrijke taak bij het behoud van de duinbeplanting. Ze houden alles zo kaal mogelijk, zodat er niet teveel bomen gaan groeien, maar wel veel bodembekkers, op de vaak losse zandgrond. De kinderen probeerden daarbij zoveel mogelijk planten te herkennen op de vierkante meter.
Boomfeestdag Naar buiten!
Natuurexcursie speuren naar sporen Naar Buiten!Natuurexcursie speuren naar sporen Naar Buiten!Natuurexcursie speuren naar sporen Naar Buiten!

Drinkwater
Ook leerden de kinderen dat Dunea in Meijendel hun drinkwater maakt. Er werd verteld hoe belangrijk de duinen zijn in voor waterwinning en daarmee voor ons drinkwater. De door Goed Bezig! verstrekte bidons werden gretig gevuld met fris duinwater uit het watertappunt.

Hutten bouwen
Aansluitend aan de natuurexcursie was het tijd in Meijendel het Monkeybos te verkennen. Na een huttenbouw-instructie van Michael van Naar Buiten! Leidschendam-Voorburg gingen de kinderen aan de slag met hun eigen hut. Al snel verrees er een waar 'villapark'. Vol enthousiasme namen de kinderen hun intrek in de zelfgebouwde behuizing. Buitenspelen deden ze in het Monkey-klim-bos. Geen boom was te hoog of te moeilijk. Alle takken werden verkend.

Natuurexcursie speuren naar sporen Naar Buiten! Natuurexcursie speuren naar sporen Naar Buiten!
Natuurexcursie speuren naar sporen Naar Buiten! Natuurexcursie speuren naar sporen Naar Buiten!

Natuurbeleving
De middag was een succes. De kinderen genoten van de natuur om hen heen. Gonny Jungst, activiteitenbegeleider van Naar Buiten!: "We kijken terug op een mooie dag. Zelfs het meisje dat eerst nog een beetje vies was van zand, zat aan het eind van de excursie met een grote lach op haar gezicht in haar zelfgemaakte hut." Miriam Blom, projectleider van Goed bezig!: "De kinderen waren heel geïnteresseerd in het sporenonderzoek en vroegen de duinwachters het hemd van het lijf".

Natuurexcursie speuren naar sporen Naar Buiten! Natuurexcursie speuren naar sporen Naar Buiten! Natuurexcursie speuren naar sporen Naar Buiten!
Samenwerking
Naar Buiten! Leidschendam-Voorburg stimuleert natuurbeleving bij kinderen van 4 t/m 12 jaar en organiseert activiteiten in de natuur, zowel onder schooltijd als naschools. Samen met partners Sport en Welzijn Leidschendam-Voorburg, bezoekerscentrum De Tapuit van Dunea en touringcarbedrijf Van Heugten Tours hebben wij deze activiteit mogelijk gemaakt. Met dank aan de leuke door Goed Bezig! ter beschikking gestelde fleurige bidons. Het idee voor deze activiteit ontstond tijdens een van de bijeenkomsten van Beursvloer aan de Vliet, waar maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven elkaar vinden.

4.58 / 1 voteU moet inloggen om te reageren!

Reacties


Loading